7 kutyajáték, amit inkább ne vegyél meg

Te is olyan gazdi vagy, aki bármit megvenne a kedvencének? Szeretnéd elhalmozni minden földi jóval? Tedd, de okosan! Segítünk, melyik az a 7 játék, amit kutyád egészsége érdekében jobb, ha a polcokon hagysz!
Tudtad, hogy az állatkereskedésben kapható játékok egy része nem jó a kutyának? Sőt, igazából semmilyen állatnak sem. Sajnos sok olyan játékot lehet kapni, amik veszélyesek lehetnek az egészségére – és a lelkes gazdi pénztárcájára egyaránt. Ne csábulj el azonnal, nézd meg, hogy mire költöd a pénzed!

7 kutyajáték, amit jobb, ha a boltban hagysz

1. Latex állatok

A gumicsirke, malac, kaméleon és még ki tudja, milyen állatok az első pár percben viccesnek, jópofának tűnhetnek. Idővel azonban a gazdi is kikészül majd az állandó sípolástól – hát még a környezete! Az ok azonban, amiért leselejteztük, nem az idegesítő hangja, hanem a silány, ám annál károsabb anyaga. A latexet gyakorlatilag bármelyik kutya foga pikk-pakk feltépi, onnantól kezdve pedig megszűnik sípolós játék lenni. Ha pedig nem sípol, a kutyák más érdekesség után látnak és elkezdik szétcincálni.

A baj akkor kezdődik, ha a szétszedett darabokat le is nyelik. A latex ugyanis teljesen emészthetetlen a kutyák számára is, így megrekedhet a gyomorban, vagy a belekben, így adva okot az állatorvosnak, hogy felnyissa kedvenced hasüregét, vagy bélelzáródás miatt kelljen műtenie. Egyik sem hangzik kellemesen, ugye?

2. Plüss állatok

A kutyák nem gyerekek, és bár nagyon aranyos az a néhány egyed, akik apró plüssel a szájukban rohangálnak, alapvetően nem nekik találták ki ezeket a játékokat. A plüssállatok varrásai könnyen kiszakadnak, foszlanak és a tömésük is viszonylag rövid idő alatt napvilágra kerül. A cérna, a textil és a vatta-csomók mind hajlamosak betokosodni, megszívni magukat nedvességgel a gyomorban, rátekeredni a belekre – ezt, ugye, nem szeretnéd a kedvencednek. Ha már van kedvenc plüss állata, soha ne hagyd vele felügyelet nélkül játszani, ha pedig megsérül a plüss, azonnal vedd el tőle, mielőtt kárt okoz magában!

3. Teniszlabda

Bár olcsósága miatt, és mert gyakorlatilag bárhol megvásárolható, sok kutyagazdi előszeretettel használ teniszlabdát a futtatókban vagy réteken való lemozgatáshoz. Jól pattog és jól látható színe van, ezért praktikusnak tűnik, de igazából nem kutyáknak lett kitalálva. Emberi játékra tervezték, méghozzá hosszú életűre, éppen ezért a labdában a puha fedőréteg alatt keresztül-kasul fémhuzalok futnak, hogy megerősítsék a labda szerkezetét. Ha kedvenced akár egy apró részen is megbontja a labdát, a fémhuzalok válogatott módokon és -mértékben felsérthetik az ínyét, a fogait, a szájpadlását, a gyomorba kerülve pedig tovább sérthetik a nyelőcsövet, a beleket vagy a hasfalat is.

4. Csörgős labda vagy csont

A kutyák számára érdekes hanghatások okán kerültek divatba a különböző csörgős labdák, csontok, karikák és gumiállatkák. Bár ezek már jóval erősebb anyagból készülnek, mint a latex figurák, ezeket sem tart sokáig felbontani, és a bajok forrása itt is belül lapul. Az apró fém csörgő vagy csörgők nagyon könnyen csúsznak le egy közepes- vagy nagytestű kutya torkán, azonban egy kistestű kutyánál már a nyelőcsőben elakadhat. Ha azon túljut, a gyomorban is sok kárt okozhat, főleg, ha nem tud távozni onnan. Bélelzáródás és egyéb gyomorbántalmak ezeknél a játékoknál is előfordulhatnak.

5. Tüskés labda vagy csont

Anyagukat tekintve nagyon hasonlóak a csörgős játékokhoz, azonban itt nem a belsejük okoz gondot, hanem a külső díszítésük. Az apró gumitüskék nem csak jól néznek ki, de nagyon jól és kényelmesen hozzáférhetők bármely kutya számára. Szándékosan, de a fogak közé akadva véletlenül is letéphetik ezeket az apró dolgokat, amik a gyomorba kerülve betokosodhatnak, különböző bélpanaszokat idézve elő – főleg nagyobb mennyiségben.

6. Kötéljátékok

A probléma hasonló, mint a plüssöknél, ám sokkal komolyabb. Ezeket a kötéljátékokat sajnos nem túl tartós rögzítéssel látják el: a nagy és látványos csomók nem tartanak erősen, a fonatok mindegyike pedig több ezer vékony szálból, fonalból áll. Ezt kicsit hosszabb idő alatt lehet leamortizálni, de ha sikerül, óriási galibát okozhat. Játék közben a cérna beleakadhat a kutya fogába, rátekeredhet a nyelvére, míg a másik vége már úton van le a gyomorba. A fulladásoktól kezdve a gyomorcsavarodáson át a bélelhalásig bármi előfordulhat. Számos veszélyes műtét és haláleset okozói ezek a játékok.

7. Szárított húsjátékok

Biztosan találkoztál már furcsa kinézetű, „szárított hús” néven futó cipőkkel, csontokkal, vagy csíkokkal. Ezek mindegyike érdes tapintású, bár furcsán műanyagnak tűnő, vörös- vagy fehér színű „jutalomfalat”. A valóság azonban az, hogy az első megérzésed volt a jó: a legtöbb ilyen bizony műanyag. Úgy ahogy van, az egész. Csupán a külső részei vannak átitatva valamiféle húsos aromával, amitől illatra olyan lesz, mint a legfinomabb vadhús – épp ezért a kutyák is előszeretettel csócsálják. Az eredmény azonban egy elfogyaszthatatlan, kemény műanyag csomóvá olvadt, nyálas, barna trutyi, amit ezek után az ebek megpróbálnak méginkább elrágni. Ha ez sikerül, ezek a műanyag dolgok szilánkosan törnek, főleg a nagyobb, csont alakúak. A szilánkokról pedig minden jóérzésű kutyagazdinak megvan a maga véleménye, ugye?

Azért nem vagyunk mi sem szívtelenek – készültünk nektek egy másik listával, amelyben felsorolunk ugyanannyi szuper és imádnivaló játékot, mint amennyit most lehúztunk a süllyesztőbe. Maradjatok résen!