Variációk nyakörvre: melyiket, hogy használd?

A nyakörveknek sok típusa van, attól függően, milyen célra használjuk őket. Te használsz bármilyen „nem hétköznapi” nyakörvet kedvenced nevelése, edzése vagy mindennapjai során? Ha nem, itt az ideje, hogy megismerd őket!
A legtöbb kutyagazdi a hagyományos nyakörveket kedveli, ha pedig valami nem megy jól a séta során, megpróbálkoznak a hámmal. Ha a kutya ugyanúgy húz továbbra is, elkönyvelik, hogy ő ilyen, és ennyiben hagyják a dolgot. Ennek egyik oka, hogy nem ismerik a rendelkezésükre álló eszközök tárházát, vagy ha ismerik is, sok rosszat láttak/hallottak. Pedig becsszó, ezeket nem kínzásra találták ki – csak tudni kell őket helyesen használni. Bemutatjuk a nyakörvek különböző típusait, és azt, hogyan használd őket helyesen.

Egyszerű nyakörvek

A legtöbb gazdi ezek közül választ egyet kedvencének. Számos típusa létezik: keskeny, vastag, martingale. Lehet textil vagy bőr, mintás vagy egyszínű, egyszerű vagy hivalkodó. Ezeket séta alkalmával, de akár otthon a kertben vagy kutyás eseményeken való megjelenéskor használhatod. Sokat nyom a latban, ha kedvenced képes fegyelmezetten sétálni és nyugodt maradni több idegen kutya vagy ember között. Ezek a nyakörvek a mindennapokra valók.

Félfojtó nyakörvek

Akadnak olyan kutyák azonban, akiknek néha nem árt egy emlékeztető arról, ki vezet kit, és akik hajlamosak elfeledni egy-egy pillanatra, mit tanultak a kutyaiskolában. Az ő számukra találták ki a félfojtó nyakörveket. Ezen nyakörvek nagy része textil, igen hasonló a hétköznapi nyakörvekhez, azonban van bennük egy kis csavar: a textil rész két végét egy láncos hurok köti össze. Ennek a huroknak a közepén helyezkedik el a gyűrű, amire a pórázt csatolhatod. Ennek a kis trükknek a segítségével összehúzhatod az amúgy laza nyakörvet kutyád nyaka körül, jelezve, hogy álljon meg, vagy hagyja abba, amit csinál. A legjobb, ha ehhez a gyors és hirtelen mozdulathoz (ami nem tart tovább egy pillanatnál) parancs is tartozik: ilyen lehet például az elég! a nem! vagy akár a lábhoz! is. Olyan parancsot válassz, amit nem hallhat bármikor, de amikor hallja, ugyanazt várod tőle, akár van rajta póráz, akár nem.

Láncos fojtónyakörvek

Az egy- vagy több sorból álló, kizárólag láncból álló fojtónyakörvek a tanulás elősegítésére készültek. A kutyaiskolákban vagy ezt a típust, vagy a kontroll nyakörvet kérik használni sok esetben. Van, akinek szükséges a mindennapi sétákhoz, de általában csak oktatások során, a tanulási folyamatban használandó. Ugyanazon az elven működik, mint a félfojtó, azzal a különbséggel, hogy a lánc esetében minden mozdulatod figyelmeztetőleg hat a kutyára. A láncos fojtó nyakörv gyakorlatilag a kezed meghosszabbítása – különböző erősségű, határozott ám rövid rántásokkal az elég! parancs több árnyalatát tudod megismertetni a kutyával. A tanulási folyamat során alkalmazva észre fogod venni, hogy egy idő után a gyengédebb jelzés is figyelmeztetésként hat a kutyára.

Szöges fojtónyakörv

A népi hiedelmekkel ellentétben ezt a nyakörvet nem szöggel kifelé kell viselnie a kutyának. Nem arra van, hogy „más kutya ne tudja megharapni a Buksit”, ugyanis ez nem egy kerítés, hanem egy nyakörv. Méghozzá kiképzőnyakörv, olyasfajta, amit nem kell feltétlenül alkalmazni minden kutyán. Vannak azonban olyan egyedek, akiknek a magas fájdalomtűrő-képességük, a makacsságuk, tanult (helytelen) viselkedésük vagy erős ösztönük miatt hiábavaló a sima láncos fojtónyakörvvel való tanítás, és a kontroll nyakörv használata sem mutat eredményt. A szöges fojtónyakörv esetében finoman kell bánni a rántásokkal, nehogy felsértsük az állat nyakát: a célunk ugyanis a figyelmeztetés, nem a bántalmazás. Olyan érzés a kutyának, mintha megböknék, szólva, hogy „figyelj rám, ne másra!”. Ezzel nincs semmi baj, ameddig megfelelő ember megfelelő módon alkalmazza. Nagyon fontos, hogy csak tényleg nagyobb darab, magas fájdalomküszöbű, makacs kutyáknál használandó – a csivavára biztosan nem fog kelleni. Használata előtt mindig kérd ki a kutyakiképződ tanácsát a szükségességéről!

Kontroll nyakörv

Ugyanúgy működik, mint bármelyik fojtónyakörv, azzal a különbséggel, hogy a kontroll nyakörv egy vékony, ám erős, henger alakú textilből készül. Ugyanúgy, ahogy a többi fojtónyakörvet (a félfojtó kivételével), a kontroll nyakörvet sem a nyakra kell elhelyezni, hanem szorosan az áll alól vévigvezetni a fültövek mögé.

Fogós nyakörv

Küllemben nagyon hasonlít a szélesebb, masszívabb hagyományos nyakörvre, azzal a különbséggel, hogy biztonsági csatjai erősebbek, illetve a kutya tarkójánál egy fogantyú van elhelyezve a gazda számára. Általában textilből készül, de akad néhány gyártó, akik bőrből is készítenek. Ezt a fajta nyakörvet leginkább őrző-védő tréningeken, sportversenyeken vagy sportra felkészítő órákon alkalmazzák, de persze akadnak gazdik, akik a mindennapok során is előszeretettel használják. A kutya egyszerűen megfogható és láb mellett tartható a kényelmes fogantyúnak köszönhetően. A Julius K9 hagyományos- és fogantyús nyakörveire egyaránt igényelhetsz személyre szabott tépőzáras feliratot, hogy kedvenced megjelenése valóban egyedi legyen.

Súlynyakörv

Legtöbbször a magas energiaszintű kutyák lemozgatásához és edzéséhez használják. Egy egyszerűnek tűnő textilnyakörv, melyen körbe zsebek helyezkednek el, tépőzárral ellátva. Ezekbe a zsebekbe vásárolhatók különböző méretű súlyok, melyeket tetszés szerint variálhatsz a nyakörvben. Ezzel nem csak jobban, gyorsabban fárad a kutyád a napi séták alatt, de az állóképességét is fokozatosan növelheted, ha valamilyen versenyre készültök.

Minden kutya más és más, legjobban azonban a gazdája és a kiképzője ismeri. Ha van olyan kiképző, akiben megbízol, kérd ki a véleményét, mielőtt bármilyen különleges nyakörvet vásárolnál – hiszen lehet, hogy nincs is szükségetek rá. Ha kell, ne félj használni, de csak ésszel! A cél mindig az, hogy a kutya és a gazdi is jól érezze magát a séták során.